Zubný kaz

Informácie pre Vás

Zubný kaz (caries dentis) je patologický proces, ktorý sa prejavuje po prerezávaní zubov, pri ktorom dochádza k fokálnej demineralizácii a deštrukcii tvrdých zubných tkanív s tvorbou defektu vo forme dutiny.

Pre inú definíciu je zubný kaz lokálnym komplexným patologickým procesom, ktorý sa vyskytuje po prerezávaní zubov v dôsledku pôsobenia komplexu nepriaznivých faktorov vonkajšieho a vnútorného prostredia a prejavuje sa ako porušenie metabolických procesov v tvrdých tkanivách zuba s následnou deštrukciou, nekrózou a tvorbou defektu vo forme dutiny.

Zubný kaz je v súčasnosti najčastejšou chorobou ľudstva. V ekonomicky rozvinutých krajinách je populácia ovplyvnená tým, že dosahuje 95-98%. Zubný kaz tendenciu sa zvyšovať, najmä výskyt medzi obyvateľstvom rozvojových krajín sa prudko zvyšuje, najmä v miestach intenzívnej urbanizácie.

Zubný kaz je uzlový problém zubného lekárstva, teoreticky veľmi zaujímavý a v praxi mimoriadne dôležitý.

Klinické prejavy zubného kazu sú pomerne rozmanité: od kriedovej farby škvrny na povrchu skloviny až po výrazné zničenie tvrdých tkanív zuba. Tieto početné formy kazu sú v skutočnosti iba postupnými štádiami (pri absencii liečby) zničenia zubov. Progresia karyózneho procesu nevyhnutne vedie k deštrukcii celej hrúbky tvrdých tkanív zuba, perforácii jeho dutiny a výskytu zápalu zubnej drene (pulpitída) alebo parodontitídy.

PREVENCIA ZUBNÉHO KAZU.

Naša zubná klinika najčastejšie prichádza do styku s takým zubným ochorením, ako je kaz, ktorého vývoj zvyčajne začína poškodením skloviny. Pri absencii prevencie zubného kazu bude choroba postupovať a prenikne hlboko do zuba. V dôsledku toho sa v ňom objavujú dutiny, v ktorých najčastejšie začínajú rôzne komplikácie. Ak nezačnete liečbu včas, potom jej deštruktívny účinok povedie k strate zubov.

Čistenie zubov doma, rovnako ako všetky opatrenia osobnej hygieny, sa týka individuálnej prevencie. Existujú postupy vykonávané zubným lekárom - označujú sa ako profesionálna prevencia. Takže profesionálne opatrenia primárnej prevencie kazu sú pečatenie zubov. Nazývajú sa profesionálne, pretože ich vykonáva lekár. A nazývajú sa primárne, pretože zabraňujú vzniku takej choroby, ako je kaz. Ak bol súbor opatrení nedostatočný alebo neúčinný, potom sa vyvinie kaz. V takejto situácii bude dôležité čo najskôr identifikovať karyózne ohniská. Ak je dutina malá, potom bude malá náplň spoľahlivou liečbou a zub si zachová svoju vitalitu (životaschopnosť drene). Na včasnú diagnostiku kazu existujú programy, ako sú preventívne vyšetrenia v školách a materských školách - to je sekundárna prevencia.

PRÍČINY KARYÓZNYCH LÉZIÍ.

Zubný kaz, ktorého príčiny spočívajú v nepriaznivých účinkoch určitých druhov baktérií na zubné tkanivo, sa môže vyvinúť veľmi rýchlo. V ľudskej ústnej dutine existuje veľa veľmi rozmanitých mikroorganizmov, ktoré sa rýchlo množia. Dokonca aj po kvalitnom čistení zubov v priebehu 3-4 hodín ich počet dosiahne jeden milión. Sú upevnené na povrchu skloviny, majú škodlivý účinok na ňu a postupne ju ničia, čo vedie k vzniku kazu. Hlavnými škodcami sú streptokoky. Ich aktivita závisí hlavne od imunity a prítomnosti provokačných faktorov.
Veľmi rýchlo sa baktérie začnú množiť v priaznivom prostredí, ktoré vytvárajú takéto momenty:

  • nedodržiavanie hygienických pravidiel, nepravidelné alebo nekvalitné čistenie zubov;

  • existujúce ochorenia žalúdka, pažeráka, čriev, preto sa odporúča liečiť kaz súčasne s elimináciou iných patológií;

  • nesprávne formulovaná strava, v ktorej prevažujú potraviny s vysokým obsahom sacharidov a málo čerstvej zeleniny a ovocia;

  • znížená imunita;

  • hypovitaminóza;

  • pitná voda je chudobná na minerály, ako je fluór, vápnik, fosfor.


Aby sa zabránilo zubnému kazu, mali by sa vylúčiť všetky podmienky, ktoré prispievajú k reprodukcii škodlivých baktérií.

    DIAGNOSTIKA KAZU.

    Niekedy môže človek nezávisle identifikovať karyózne lézie zubov zmenou farby skloviny, výskytom malých otvorov v zube alebo inými znakmi. Ale len zubár môže urobiť presnú diagnózu po dôkladnom vyšetrení. Na detekciu kazu sa používajú nasledujúce metódy:

    Najbežnejšou metódou kontroly zubného kazu v je kontrola zubného povrchu pomocou zrkadla a sondy. Zaseknutie zubnej sondy v trhlinách alebo drsná sklovina zuba ukazuje prítomnosť kazu. Tento prístup k diagnostike kazu sa používa veľmi dlho a jeho účinnosť je iba 25%, čo je kriticky malé. Používa sa s inými metódami liečby.

    Vitálne farbenie skloviny. Táto metóda dokáže odhaliť zubný kaz v najskoršom štádiu jeho vývoja. Na povrch zubov sa nanáša špeciálne farbivo, ktoré sa najskôr dôkladne vyčistí a vysuší. Poškodené oblasti skloviny nezmenia svoju farbu. V tomto prípade sa ošetrenie zubného kazu vykonáva pomocou remineralizácie, ktorá pomáha obnoviť štruktúru zubného tkaniva. Táto metóda sa používa počas rutinných preventívnych vyšetrení na zistenie ochorenia v počiatočnom štádiu.

    Rádiografia. Predbežná príprava zubov s touto metódou diagnostiky sa nevyžaduje. S jeho pomocou môže lekár identifikovať rozsah lézie a stav tkanív okolo postihnutej oblasti.

    KLASIFIKÁCIA KAZU.

    1. Podľa lokalizácie:

    • zubný kaz v ryhách a jamkách;

    • zubný kaz na aproximálnych plochách (medzizubné plochy);

    • zubný kaz na hladkých plochách;

    • zubný kaz v oblasti krčku zuba.

    2. Podľa postihnutia tkanív:

    • zubný kaz skloviny;

    • zubný kaz zuboviny;

    • zubný kaz cementu;

    • kombinácia predchádzajúcich.

    3. Podľa výskytu:

    • zubný kaz primárny;

    • zubný kaz sekundárny (vzniká na okraji už existujúcej výplne);

    • zubný kaz recidivujúci (pod výplňou).

    4. Podľa časového priebehu:

    • zubný kaz akútny (má rýchly priebeh);

    • zubný kaz chronický (vyznačuje sa pomalým priebehom, šíri sa najmä do plochy).

    5. Podľa charakteru šírenia:

    • zubný kaz penetrujúci (prebieha najkratšou cestou k zubnej dreni);

    • zubný kaz podmieňujúci (šíri sa pod sklovinou do strán).

    6.  Podľa vzťahu k zubnej dreni:

    • počiatočný kaz;

    • povrchový kaz;

    • stredný kaz;

    • hlboký kaz.

    POČIATOČNÝ KAZ.

    Pacienti sa sťažujú na prítomnosť škvŕn (biely, kriedový odtieň alebo pigmentovaný), menej často – výskyt miernej citlivosti, spôsobenej pôsobením dráždivych látok, hlavne chemických (kyslých, sladkých).

    Proces spojený s porušením minerálneho zloženia skloviny, dysmineralizácie a demineralizácie. Klinicky začína stratou prirodzeného lesku, zub sa stáva matným a získava biely (kriedový) alebo hnedý odtieň. Ten je spôsobený penetráciou do demineralizovanej (hypomineralizovanej) oblasti pigmentov (potraviny, tabak, mikroflóra tvoriaca pigment) v prípade dostatočne dlhej existencie patologického procesu.

    POVRCHOVÝ KAZ.

    V prípade akútneho povrchového kazu sa pacienti sťažujú na malú bolesť a častejšie – pocit bolesti zubov, ktoré vznikajú z chemických dráždivých látok a rýchlo ustupujú po ich odstránení. Niekedy môže dôjsť k krátkodobej bolesti z pôsobenia tepelných a mechanických faktorov, častejšie v mieste defektu, pravdepodobne v dôsledku podráždenia dostatočne citlivej oblasti prechodu skloviny do dentinu. 

    Počas vyšetrenia zuba sa v kriedovej oblasti nachádza plytká dutina (defekt) umiestnená vo vnútri skloviny. Je vyplnená zmäkčenou žlto-šedou sklovinou, trochu bolestivou v prípade sondovania. Niekedy môže byť iba drsný povrch, ale v prípade ďalšej preparacie kavity sa pod ním nachádza mäkká sklovina.

    Chronický povrchový kaz prebieha takmer bez bolesti, niekedy môže dôjsť k menšej bolesti z pôsobenia chemických dráždivých látok, ktoré sa okamžite zastavia po ich odstránení. Na povrchu skloviny sa zistí, že dutina vyplnená dostatočne hustou žltohnedou alebo hnedou sklovinou. Široká, otvorená, bez previsnutých hrán dutina. 

    Diagnóza povrchového kazu je založená na:

    • sťažnosti pacienta na krátkodobú bolesť, častejšie z chemických dráždivých látok, ktoré zmiznú ihneď po ich odstránení;

    • detekcia plytkej, vnútri skloviny, karyóznej dutiny alebo pigmentácie na žuvacej ploche;

    • bolestivosť pri preparacie karyóznej dutiny v dôsledku blízkeho umiestnenia spojenia sklovina-dentín.

    STREDNÝ KAZ.

    V dôsledku deštrukcie spojenia skloviny a dentínu patologickým procesom sa zubný kaz začína rýchlo šíriť do dentínu. Pomerne často môžu pacienti s akútnym stredným kazom necítiť žiadnu bolesť. Častejšie môže byť slabá bolesť zuba. Na povrchu zuba sa nachádza kriedové karyózne miesto s defektom v strede. Jeho rozmery počas kontroly je ťažké stanoviť kvôli úzkemu vstupnému otvoru. Kompletné vyšetrenie karyóznej dutiny je možné až po odstránení previsnutých kriedových okrajov skloviny pomocou nástrojov vŕtačky.

    Chronický stredný kaz má takmer asymptomatický priebeh. V niektorých prípadoch môže byť mierna bolesť vyplývajúca z pôsobenia chemických, menej často tepelných a mechanických stimulov a okamžite sa zastaví po ich odstránení.

    HLBOKÝ KAZ.

    Pacienti s akútnym hlbokým kazom sa sťažujú na kauzálnu bolesť (vyskytuje sa v dôsledku pôsobenia tepelných, mechanických, chemických faktorov a zmizne ihneď po ich odstránení).

    V prípade akútneho hlbokého kazu by sa malo sondovanie dna karyóznej dutiny vykonať veľmi opatrne. V projekčných bodoch rohov zubnej drene je oblúk zubnej dutiny veľmi tenký, dentín je zmäkčený, takže je veľmi ľahké ho prepichnúť sondou a poškodiť.

    V prípade chronického hlbokého kazu nie sú takmer žiadne sťažnosti na bolesť alebo menšie, krátkodobá bolesť sa môže vyskytnúť po pôsobení tepelných, chemických a mechanických faktorov. Defekt tvrdých tkanív je pomerne veľký - zaberá významnú časť zubnej korunky, je otvorený smerom von (previsnuté okraje skloviny sa lámu kvôli krehkosti). 

    LIEČBA ZUBNÉHO KAZU.

    Na liečbu kazu sa v závislosti od štádia vývoja patologického procesu a charakteru jeho priebehu používa množstvo všeobecných a lokálnych opatrení (remineralizačná terapia, plnenie zuba). V počiatočných štádiách (počiatočný kaz) sú tieto opatrenia zamerané na elimináciu alebo zníženie účinku demineralizačných faktorov, ako aj na obnovu (remineralizáciu) čiastočne demineralizovaných zubných tkanív. Keď sa patologický proces rozšíri na spojenie skloviny a dentínu, ovplyvní dentín a vytvorí sa karyózna dutina, konzervatívna (remineralizujúca) terapia nemôže byť účinná. Je to spôsobené tým, že tvrdé tkanivá zubov nie sú schopné obnoviť (regenerovať) svoj pôvodný tvar v oblasti vytvorenej dutiny.


    Existujú teda dve metódy liečby kazu:

    • remineralizačná terapia;

    • odstránenie postihnutých tkanív s následným vyplnením karyóznej dutiny.

    Výber spôsobu liečby závisí od štádia vývoja a charakteru priebehu karyózneho procesu, lokalizácie dutiny, veku a celkového stavu pacienta.

    Digital Dental Clinic