Čo je kofferdam?

Informácie pre Vás

Liečba s použitím lokálnej anestézie, estetických výplní zubov, keramiky a iných úspechov zubného lekárstva už nie sú novinkou pre našich pacientov.

Len veľmi málo ľudí vie, čo je kofferdam a prečo je to potrebný. S jeho pomocou lekár izoluje zub alebo skupinu zubov, ktoré liečí od ústnej dutiny. Na zub je pripevnená špeciálna kovová spona. Spony sú rôzne pre rôzne zuby. Táto spona je nevyhnutná na držanie latexovu vreckovku na zube, čo je v skutočnosti Ochrana, izolácia, ktorá je potrebná na ošetrenie.

Aké výhody použitie kafferdamu?

  • Kofferdam uľahčuje prácu lekára. Poskytuje dobrý prístup a viditeľnosť, chráni zub pred vniknutím tekutín (sliny, krvi) a následne pred kontamináciou pracovného poľa mikroorganizmami, ktoré môžu v budúcnosti spôsobiť komplikácie vo forme opakovaného výskytu kazu alebo bolesti v zuboch, kde boli ošetrené koreňové kanály. Ak sa biologické tekutiny dostanú do kontaktu, môže dôjsť k zníženiu adhézie (lepenia) výplne (plomby) k zubu. Dokonca aj vlhkosť uvoľnená počas dýchania môže byť dôvodom krátkej životnosti výplne.

  • Bezpečnosť. Ochrana pred vdýchnutím alebo prehltaniu ostrých nástrojov, adhezivnych systémov, ktoré môžu spôsobiť podráždenie ďasien, rôznych roztokov. Napríklad pri ošetrení koreňových kanálikov sa chlórnan sodný používa na ich čistenie a dezinfekciu. To je, bohužiaľ, jediný roztok, ktorý nielen zabíja mikróby, ale tiež rozpúšťa zvyšky zubnej drene a použitie ktorého prináša najpozitívnejší výsledok pri liečbe zubných kanálikov.

  • Úroveň senzibilizácie tela z používania rôznych liekov je znížená, to znamená, že existuje menšia šanca na vznik alergickej reakcie počas zubného ošetrenia.

  • Pohodlie, pretože pacient cíti, že liečba prebieha ako mimo ústnej dutiny.

  • Pacient môže prehltnúť sliny pri liečbe s kofferdamom.

  • Stáva sa, že pacient má veľký jazyk alebo líce. Kofferdam umožňuje presunúť jazyk alebo líce bez toho, aby pacientovi spôsobovala nepohodlie, a oslobodzuje lekára od potreby neustále držať alebo tlačiť.

koffedram

Digital Dental Clinic