Zubné fazety

Informácie pre Vás

Zubné fazety (venners) sú keramické prekrytia, ktoré nahrádzajú vonkajšiu vrstvu zubov. Umožňujú Vám opraviť porušenie tvaru a farby zuba. V dôsledku toho obnovený zub nelíši sa od ostatných.

Zubné fazety sa vyrábajú podľa tvaru, farby zubov pacienta a ich želaní. Zubné fazety sú navrhnuté tak, aby boli inštalované na prednej časti zubov, aby sa získala požadovaná farba a tvar. Hrúbka týchto fazet je od 0,3 mm (závisí od prípadu), takže osoba necíti žiadne obmedzenia a nepohodlie počas nosenia. Použitý materiál má schopnosť dobre prenášať svetlo, čo vám umožňuje dosiahnuť nielen kvalitné zakrytie defektov, ale aj prirodzenosť zubov. Rôzne typy fazetok naozaj pomáhajú vyrovnať sa s obrovským množstvom kozmetických problémov ale majú svoje vlastné obmedzenia. Dentálne fazety sú vynikajúcim riešením pre tých, ktorí majú deformované zuby alebo medzery medzi nimi.

Kontraindikácií:

  • bruxizmus (škrípanie zubov);

  • parafunkcia žuvacích svalov;

  • tenké a oslabené zuby;

  • poškodenie skloviny je viac ako 60%.

dental veneers

KERAMICKÉ FAZETY VS KOMPOZITNÉ FAZETY.

dental veneers

V tomto porovnaní keramické fazety vyhrávajú bezpodmienečne. Bez ohľadu na to, aký vysoko kvalitný je kompozit, neprestáva byť plastový a plast má tendenciu delaminovať sa v priebehu času a meniť farbu.

veneers

Keramické fazety sa priaznivo vyznačujú skutočnosťou, že materiál, z ktorého sú vyrobené, sa nevzdáva pigmentácie a dokonale si zachováva farbu aj tvar, rovnako ako úplne prechádza farbou a prenáša prirodzený lesk živých zubov. Okrem toho sa keramické fazety vyrábajú výlučne v zubnom laboratóriu a dokonale sa hodia na povrch zuba, čím sa minimalizuje riziko sekundárneho kazu medzi fazetkov a zubom. Bohužiaľ ešte nie je možné dosiahnuť také presné prispôsobenie kompozitnými fazetkamy. Výhody kompozitných fazetok zahŕňajú ľahkú korekciu a nižšie náklady.


ČI JE POTREBNÉ BRÚSIŤ ZUBY PRE FAZETY?

veneers


Niektorí pacienti sa mýlia a veria, že pre kompozitné fazetky na rozdiel od keramiky, nie je potrebné brúsenie zubov vôbec. V skutočnosti je príprava zubov nevyhnutná v oboch prípadoch, ale špecialisti v Digital Dental Clinic sa snažia minimalizovať vplyv na zuby - minimálno invazívna preraracia zuba. Špičkové vybavenie v tom pomáha, teda použitie operačného mikroskopa, digitálneho inraorálneho skenera, použitie vysoko kvalitných materiálov a nástrojov atď. 


 Iba použitie vyspelých technológií a najnovších materiálov umožňuje kvalitne spracovať zub výlučne v sklovine bez toho, aby ste ho poškodili. Vďaka tomuto prístupu je možné dosiahnuť takmer dokonalé uchytenie fazetky a vysokú spoľahlivosť konštrukcie. 

 Keramické fazety nie sú len prilepené k povrchu zubov cementom, technológia ich inštalácie je oveľa zložitejšia a viacstupňová, iba týmto spôsobom je dosiahnutá adhézia medzi zubom a fazetkov na chemickej úrovni. 

 Najprv lekár zistí, aký problém je u konkrétneho pacienta. Treba zmeniť farbu zubov alebo tvar alebo radikálnu zmenu obrazu. Vytvorí sa digitálne odtlačky pomocou intraoralneho skanera, podľa ktorého sa vytvorí DSD (Digital Smile Design) a model diagnostiky-vosk (wax-up). Pomocou silikónového kľúča a technológie mock-up lekár prenesie vymodelované fazetky na zuby pacienta, aby pacientovi poskytol príležitosť "vyskúšať" svoje budúce fazety a vidieť svoj budúci úsmev, po prípade aj niečo zmeniť.

Digital Dental Clinic