Starostlivosť o ústnu dutinu

Informácie pre Vás

Hlavným pravidlom pre udržanie zdravého krásneho úsmevu počas celého života je dodržiavať pravidlá ústnej hygieny. Dokonca aj v dospelosti je možné získať kaz a parodontitídu, čo môže viesť k závažnejším ochoreniam.

AKO SA STARAŤ O ÚSTNU DUTINU?

Počas celého života je dôležité:

  • Čistite zuby najmenej 2 krát denne zubnou pastou obsahujúcou fluorid na odstránenie plaku - lepkavý film na zuboch,ktorý je hlavnou príčinou zubného kazu.

  • Dentálnu niť používajte každý deň na odstránenie plaku z medzizubných priestorov a z línie ďasien skôr, ako stvrdne a zmení sa na zubný kameň. Po mineralizácii zubného kameňa sa dá odstrániť iba profesionálnou dentálnov hygienou.

  • Obmedzte konzumáciu potravín bohatých na cukor a škrob.

  • Pravidelne navštevujte svojho zubného lekára pre prevenciu zdravia ústnej dutiny a profesionálne čistenie zubov.

Čistenie zubov je hygienický postup zameraný na čistenie povrchov zubov od zvyškov potravín a mäkkého plaku. 

Väčšina čistenia sa vykonáva pomocou zubnej kefky, zubnej pasty, zubnej nite a doporučujeme taktiež používať aj ústnu spŕchu. Pri čistení zubov sa odstraňuje hlavná príčina zubného kazu a ochorenia ďasien - bakteriálny povlak. Odstránenie bakteriálneho plaku doma aj v zubnej klinike sú hlavnými opatreniami zameranými na prevenciu zubného kazu, ochorení parodontu (gingivitída, parodontitída), tvorbu pigmentácie zubov.

starostlivost

Dôležité!

Zubný kameň nemožno odstrániť počas domáceho čistenia, preto odporúčame navštíviť zubára dvakrát ročne na preventívne vyšetrenie a profesionálnu dentálnu hygienu.

dental higien

Správna metóda čistenia zubov vyžaduje najmenej tri minúty-nemýlite sa, 120 sekúnd! Väčšina ľudí je dosť ďaleko od splnenia tejto požiadavky. Ak chcete správne vyčistiť zuby, použite krátke kruhové jemné pohyby, venujte osobitnú pozornosť línii ďasien, ťažko dostupným miestam umiestneným hlboko v ústach a oblastiam okolo výplní, koruniek a iných typov zubných protéz. Nižšie uvedené, ako venovať potrebnú pozornosť každej oblasti ústnej dutiny:

  • Vyčistite vonkajšie povrchy horných a potom dolných zubov;

  • Vyčistite vnútorné povrchy horných a potom dolných zubov;

  • Vyčistite žuvacie plochy;

  • Nezabudnite tiež vyčistiť povrch jazyka.

AKO ČASTO MENIŤ ZUBNÚ KEFKU?

Zubná kefka by sa mala meniť najmenej raz za tri mesiace. Preto môže byť výmena kefiek spojená s nástupom novej sezóny:

  • kefka-zima;

  • kefka-jar;

  • kefka-leto;

  • kefka-jeseň.

Je tiež dôležité zmeniť zubnú kefku po ochladení, pretože štetiny môžu hromadiť baktérie, ktoré prispievajú k opätovnej infekcii alebo vykonať správnu dezinfekciu kefky.

tooth brush

ÚSTNA HYGIENA U DETÍ.

Čím skôr učíte svoje dieťa ústnu hygienu, tým menšie problémy s maxilofaciálnym systémom očakávate v budúcnosti. Hlavná vec je, že postup čistenia má prinášať dieťaťu potešenie a pripomínať hru. Pravidelnú ústnu hygienu by mali začať rodičia s výskytom prvých zubov a zavedením doplnkových potravín. Do veku cca 6 rokov sú zuby dieťaťa čistia rodičia a dieťa opakuje pohyby, a tak sa naučí cítiť a zvykať si na to, kde by mala byť kefka a ako sa pohybuje. Na vykonávanie vysokokvalitného školenia dieťaťa musia rodičia dokonale poznať techniku čistenia zubov. Postupne učte dieťa, aby sa podieľal na tomto procese, bez nútenia, hlavne vo forme hry. Osobný príklad je tiež veľmi dôležitý.

ČISTENIE ZUBOV SO STROJČEKOM.

Liečba strojčekom vyžaduje špeciálnu hygienickú starostlivosť o ústnu dutinu. Strojček sťažuje udržiavanie hygieny a vytvára ťažké miesta na čistenie. Na čistenie zubov so strojčekom sa odporúča použiť špeciálne kefky, ktoré umožnia lepšie vyčistiť miesta medzi strojčekom a pod oblúkmi. Malo by sa však pamätať na to, že bežné čistenie pre tých, ktorí nosia strojček, nestačí. U pacientov s strojčekom sa vyžaduje profesionálne čistenie zubov každých pár mesiacov. Ak sa hygiena nevykonáva správne, výsledok liečby môže nepotešiť pacienta aj lekára.

AKÉ SÚ ŠPECIÁLNE POŽIADAVKY NA STAROSTLIVOSŤ O ÚSTNU DUTINU V DOSPELOSTI?

dental higien

Aj pri správnej starostlivosti o zuby a ďasná môžu dospelí potrebovať osobitnú pomoc pri udržiavaní ústnej hygieny. Našťastie Digital Dental Clinic môže úspešne splniť tieto požiadavky. Parodontitída začína v štádiu gingivitídy a je v tomto štádiu reverzibilná. Príznaky zápalu ďasien sú sčervenanie, opuch a krvácavosť ďasien počas čistenia zubnou kefkou. Ak spozorujete niektoré z týchto príznakov, obráťte sa na nás skôr, ako sa ochorenie stane závažným. V neskorom štádiu môže parodontitída viesť k strate zubov. Zdravie ústnej dutiny môže tiež ovplyvniť celkové zdravie tela. Nedávne štúdie poukazujú na vzťah medzi paradontitídou a inými chorobami, ako je cukrovka a kardiovaskulárne choroby. Aby sa zabránilo paradontitíde je potrebné čistiť zuby najmenej dvakrát denne, používať zubnú niť každý deň a pravidelne podstupovať vyšetrenia a profesionálne čistenie zubov každých šesť mesiacov. S vekom je možný vývin kazu zubov so starými výplňami (známych ako sekundárny, opakujúci sa kaz), ako aj koreňových povrchov zuba. Preto je dôležité čistiť zuby zubnou pastou obsahujúcou fluorid a pravidelne navštevovať zubára. S vekom sa tiež zvyšuje citlivosť zubov. S vekom, v dôsledku klesajúcich ďasien, sú vystavené korene zubov, ktoré nie sú chránené sklovinou. Pri vystavení teplotným stimulom (studené alebo teplé jedlo a nápoje) sa na zubnom tkanive vyskytuje bolestivý pocit. Vo zvláštnych prípadoch môže byť bolestivý pocit spôsobený aj osmotickými (sladkými, kyslými) stimulmi. Ak máte bolestivé pocity - navštívte zubára. Hyperestézia môže naznačovať závažnejšie ochorenie, ako je kaz alebo poškodenie - prítomnosť prasknutého alebo zlomeného zuba. Na posilnenie poškodených zubov sa používajú keramické výplni (inlay, onlay, overlay) alebo keramické korunky, keď zub nie je možné zachrániť fotokompozitnou výplňou(keď zub poškodený viac ako na 40%). Keramická výplň alebo korunka pokrýva alebo úplne skrýva poškodený zub. Korunka nielen podporuje poškodený zub, ale tiež zlepšuje jeho estetické vlastnosti. Implantáty a mostíky sa používajú na nahradenie stratených zubov. Implantáty nahrádzajú jeden alebo viac zubov a môžu sa tiež použiť na pripevnenie celkových alebo čiastočných zubných náhrad.

Obsah

  • Ako sa starať o ústnu dutinu?

  • Ako často meniť zubnú kefku?

  • Ústna hygiena u dieti.

  • Čistenie zubov so strojčekom.

  • Aké sú špeciálne požiadavky na starostlivosť o ústnu dutinu v dospelosti?

Digital Dental Clinic