Pecatenie zubov

Informácie pre Vás

Spôsob pečatenie zubov spočíva v utesnení trhlín a iných anatomických výklenkov zdravých zubov adhezívnymi materiálmi, aby sa vytvorila bariéra pre vonkajšie faktory kazu.

Zloženie tmelu použitého v tomto postupe zahŕňa antikaryózne látky - fluór a vápnik. Tieto zložky prispievajú k výžive zubov, čo znižuje riziko vzniku kazu. Preto je potrebné pochopiť, že utesnenie trhlín je veľmi užitočným a nevyhnutným postupom.

KEDY TREBA ROBIŤ PEČATENIE ZUBOV?

Hlavnou indikáciou na pečatenie zubov u detí aj dospelých sú príliš hlboké trhliny, ktoré sú počas ústnej hygieny neprístupné. Najefektívnejšie je pečatenie počas prvých 6 mesiacov po prerezávaní zubov v ústnej dutine. Vo veku 6-8 rokov, po prerezávaní prvých molárov treba spraviť pečatenie. Premoláre vo veku 10-11 rokov (4. a 5. zuby). 12-13 rokov - druhé trvalé moláry (7. zuby).

Hlavnou kontraindikáciou pre pečatenie je prítomnosť kazu nielen v samotných fissurach, ale aj kazu na medzizubných povrchoch. Tiež nie je možné vykonať pečatenie s nedostatočnou ústnou hygienou.

METÓDY PEČATENIA.

Existujú dve hlavné metódy pečatenia - neinvazívne a invazívne. Metóda je vždy zvolená lekárom na základe vizuálneho vyšetrenia a ďalších diagnostických metód.

Neinvazívne pečatenie zubov.

Táto technika sa používa, ak sú trhliny úplne viditeľné - to zaručuje neprítomnosť kazu na stenách alebo spodnej časti fissur. Vykonáva sa v niekoľkých etapách:

  • čistenie zubov od zvyškov potravín a plaku. Ak jednoduché čistenie štetcom neprinesie výsledky, môžete použiť hygienické metódy čistenia, napríklad pieskovanie

  • povrchová úprava fissur so špeciálnym gélom na báze kyseliny ortofosforečnej, ktorá zlepšuje priľnavosť pečatenia

  • aplikácia materiálu

  • osvetlenie materiálu pomocou polymerizačnej lampy.

Invazívne pečatenie zubov.

Táto technika sa používa, ak sú fissury hlboké a úzke a ich steny a dno nie je možné úplne vidieť. Z tohto dôvodu lekár nemôže plne zaručiť, že v fissurach nie je zubný kaz. Nie je možné pečatiť karyózny zub, pretože kaz postupne zničí zub zvnútra. Navyše príliš hlboké fissury nemusia byť dostatočne utesnené tesniacim materiálom a existuje šanca, že zostanú prázdne miesta, v ktorých sa v budúcnosti môže vyvinúť kaz. Pečatenie sa v tomto prípade vykonáva aj v niekoľkých etapách:

  • čistenie zubov od plaku a zvyškov potravín

  • anestézia, ak je to potrebné (zvyčajne sa nevyžaduje)

  • otvorenie fissur pomocou vŕtačky (úzke fissury mierne rozširujú). Ak sa v tomto štádiu zistí kaz, pečatenie sa zastaví. Ak nie je žiadny kaz, postup pokračuje podľa neinvazívnej metódy.

tooth dental

AKO ČASTO TREBA ROBIŤ PEČATENIE ZUBOV?

Tesniaci prostriedok chráni povrch zubov pred vniknutím mikróbov jeden až tri roky. Po pečatení zubov je potrebné pravidelne (dvakrát ročne) navštevovať zubára na monitorovanie stavu tvrdých tkanív zuba.

Pamätajte, kazu je jednoduchšie zabrániť, než liečiť!

Digital Dental Clinic